Janssons frestelse – Zweedse aardappelgratin met ansjovis

Photo - recept.se

Bereidingstijd: ± 1 uur

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 6 middelgrote aardappelen

  • 1 grote ui

  • 1 blikje Zweedse ansjovis (Svensk ansjovis of sprattfiléer)

  • 250 ml room

  • 2 eetlepels boter

  • 2 eetlepels paneermeel

  • Zwarte peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 200°C.

  2. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne reepjes.

  3. Snijd de ui in halve ringen en laat even glazig worden in een klontje boter.

  4. Vet een ovenschaal in en leg laagjes aardappel, ui en ansjovis.

  5. Giet er room over tot alles net onderstaat, kruid met peper.

  6. Bestrooi met paneermeel en verdeel wat boterklontjes bovenop.

  7. Bak 45–50 minuten, tot het bovenaan goudbruin borrelt en de geur onmiskenbaar Zweeds is.

Serveren

Serveer als bijgerecht bij het julbord, of gewoon op een koude winteravond met wat groene salade.

De dag erna is hij nog beter – dat weet elke Zweed.

Next
Next

Julskinka – Zweedse kerstham met mosterdkorst